W niedzielę, 25 czerwca, w Nowej Suchej (gmina Grębków) odbyła się 10. już edycja Międzynarodowego Turnieju Smaków w Wielkim Gościńcu Litewskim. „Bitwę Regionów” zwyciężyło KGW Czaple.
Pierwszoplanowe miejsce podczas turnieju zajmuje „Bitwa regionów”. To ogólnopolski konkurs, w którym mierzą się przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich. Panie mają za zadanie przygotować niebanalną - bo opartą o własny przepis i miejscowe produkty - potrawę. W dodatku ma być smacznie i zdrowo. Co ciekawe, regulamin przewidział również zwrot środków do 500 zł za zakup produktów spożywczych przeznaczonych na przygotowanie potrawy konkursowej. Wszystko po to, aby zachęcić do promowania bogactwa tradycji kulinarnych, przy jednoczesnej aktywizacji społeczności lokalnych. Organizatorami konkursu są Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
„Bitwa Regionów 2023” przebiega w trzech etapach - powiatowym, wojewódzkim i ogólnopolskim. Na etapie powiatowym za zajęcie odpowiednio I, II i III miejsca przewidziano nagrody pieniężne w wysokości - 2 tys. zł, 1,5 zł i 1 tys. zł. W powiecie węgrowskim I miejsce wywalczyło KGW Czaple. Panie z tego koła wezmą więc udział w zmaganiach na szczeblu wojewódzkim, które odbędą się we wrześniu w Ciechanowcu. Z całego kraju wyłonionych zostanie 16 najlepszych 16 drużyn, które spotkają się w październiku na wielkim finale. A jest o co walczyć, bowiem nagrody główne w finale to 25 tys. zł brutto oraz wyjazd dla 5 członków KGW na zagraniczne targi rolno-spożywcze odbywające się na terenie Unii Europejskiej, na których swoje stoisko będzie miał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Co ciekawe, do udziału ogólnopolskiej Bitwie Regionów” w VIII edycji zgłosiła się najwyższa w historii konkursu liczba Kół Gospodyń Wiejskich - aż 3528.
W programie wydarzenia znalazł się największy w regionie kiermasz potraw kuchni mazowieckiej, podlaskiej, tatarskiej i litewskiej, a także kiermasz rękodzieła i sztuki ludowej. Ekspercki przeprowadzili pokazy kulinarne. Rozstrzygnięto też konkursy: „Najsmaczniejsza potrawa regionalna na Wielkim Gościńcu Litewskim” oraz „Gościniec z podróży”. Nie zabrakło warsztatów edukacyjnych: tkackich, zielarskich czy wytwarzania kwiatów z bibuły. Zainteresowaniem cieszyło się też stanowisko heraldyczne z malowaniem tarcz. Odbyły się warsztaty wypiekania podpłomyków i mielenia żarnami, pokazy średniowiecznych strojów rycerskich i uzbrojenia. Gang Kucyków zaprosił na przejażdżki.
Na scenie zaprezentowały się zespoły: ZPiT “Sokołowianie”, Zespół Ludowy “Cegłowianie”, Zespół Ludowy “Staśkowiacy”, Zespół Ludowy “Miedzenianki” i Rodzina Fedorowych oraz Kapela Góralska “Ciupaga”.
Gościem specjalnym tegorocznej edycji Turnieju Smaków był videobloger kulinarny i autor książek kucharskich Tomasz Strzelczyk, finalista Masterchef Polska.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz