W Miejskiej Bibliotece Publicznej w Węgrowie odbyła się promocja książki „W dawnej kuchni pogranicza polsko-litewskiego”.
Książka została wydana przez Stowarzyszenie - Lokalna Grupa Działania „Bądźmy Razem” w ramach międzynarodowego projektu współpracy pod nazwą „Kuchnia nas łączy”. Projekt realizowany był we współpracy z Stowarzyszeniem - LGD "Bądźmy Razem", Stowarzyszeniem LGD "Tygiel Doliny Bugu" oraz LGD NEMUNAS z Litwy.
Książka została napisana przez Małgorzatę Buttittę i wydana w ilości 1000 egzemplarzy. Promocja książki cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem przybyło wielu uczestników, których powitała prezes stowarzyszenia Jadwiga Snopkiewicz.
W czasie spotkania autorka książki Małgorzata Buttitta opowiedziała o Marcjannie z Jawornickich Oborskich i Wojciechu Wielądko, obyczajach i kulinariach okolic polsko – litewskich, jak również o odnalezionych przepisach. W książce zostały wykorzystane przepisy spisane w 1783 roku przez Wojciecha Wielądko w „Kucharzu doskonałym” oraz z książki kucharskiej odręcznie spisanej w 1825 r. przez Panią na Proszewie Marcjannę z Jawornickich Oborską.
Publikacja zawiera wspólną historię kulinarną pogranicza, opowiada o lokalnych produktach, anegdotach, ale głównym jej tematem są przepisy na dania bliskie Polakom i Litwinom. Jest to publikacja, przydatna nie tylko w każdej kuchni, ale także jako doskonały materiał dydaktyczny dla dzisiejszych adeptów sztuki kucharskiej.
Uzupełnieniem do publikacji książkowej jest mini książka zawierająca karty z przepisami odpowiednich dawnych receptur wybrane i przygotowane w przystępnym języku.W ostatnich latach dynamicznie wzrasta zainteresowanie konsumentów produktami tradycyjnymi, sporządzanymi według specjalnych receptur. Wyroby te ze względu na swój wyjątkowy smak i walory zdrowotne, stają się coraz bardziej modne i chętnie kupowane. Dlatego tak cenne jest zachowanie i popularyzowanie wiedzy o lokalnych recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie oraz wykorzystanie tego potencjału do poprawy jakości życia mieszkańców obszaru LSR.
Pielęgnowanie dziedzictwa kulinarnego jest kluczem do rozwoju obszaru objętego LSR, w tym produktów i usług lokalnych działających w dziedzinie gastronomi i turystyki, a nawiązana współpraca z tożsamymi podmiotami w kraju, jak i za granicą, daje szansę na wzbogacenie oferty kulinarnej, rozwój lokalnej przedsiębiorczości i podniesienie dochodów mieszkańców obszaru LGD.
Na zakończenie spotkania wszyscy uczestnicy zostali zaproszeni na degustację potraw przygotowanych przez KGW w Korytnicy, sporządzonych z przepisów zaczerpniętych z promowanej książki a także zostali obdarowani kompletem wydanej publikacji.
Promocję zorganizowali pracownicy Biura Stowarzyszenia LGD „Bądźmy Razem” z dyrektor Mariolą Kiełek oraz Małgorzatą Lipka-Chudzik i Alicją Żero. Patronat medialny nad wydarzeniem sprawowało Życie Siedleckie.
1 0
Brawo LGD "Bądźmy razem" . To kolejna ciekawa inicjatywa. Pani redaktor Małgorzata Buttitta zasługuje na uznanie za popularyzację postaci i dzieł Wojciecha W. Wielądka i Marcjanny z Jawornickich Oborskiej z Proszewa.
1 0
Ani słowa o tym,że pozycja ukazała się dzięki dotacji Urzędu Marszałkowskiego woj.Mazowieckiego.
2 0
To chyba nie środki marszałka z PSL , a środki unijne , których celem jest rozwój aktywności mieszkańców naszego kraju. Marszałek tak jak rząd ma nie swoje , a nasze środki. Kampania promująca dwie panie z zarządu samorządu mazowieckiego rozwożące po gminach kartoniki przypominającymi czeki stała sie już śmieszna i miesza ludziom w głowach tak jak to widać w komentarzu powyżej.