W sobotę 30 września w świetlicy wiejskiej w Starej Kornicy odbył się konkurs kulinarny “Podróż po smakach Mazowsza”.
Wydarzenie zorganizowane zostało przez stowarzyszenie Korniczanki, dzięki dofinansowaniu ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego. Zmagania były zwieńczeniem trwającego od kilku miesięcy cyklu warsztatów “Podróż po smakach Mazowsza”. W konkursie sprawdzić swoje umiejętności oraz wiedzę mogli uczestnicy warsztatów, ale także osoby indywidualne i koła gospodyń z regionu.
Celem konkursu było wyszukanie lokalnych produktów, które będzie można wprowadzić na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego. Ideą przedsięwzięcia była też promocja i wspieranie tradycyjnej kuchni regionalnej z terenu Mazowsza oraz wzmocnienie tożsamości regionalnej. Do zmagań zgłosiło się 10 kół gospodyń i 7 osób indywidualnych.
O rozstrzygnięciach zadecydowała komisja w składzie: Małgorzata Borkowska (przewodnicząca), Bożena Polak-Stojanova oraz Anna Matyszczak. Oceniano 35 produktów zgłoszonych i dostarczonych tego dnia na miejsce zmagań. Najlepszym daniem tego dnia okazała się grusconka z Kołodziąża zaproponowana przez Klub Współczesnych Kobiet w Kołodziążu. Poniżej wyniki we wszystkich podkategoriach.
Osoby indywidualne
Dania główne, przystawka
1. Alina Tyszkiewicz - pierogi pieczone z bobem
2. Lucyna Chromiec - gulasz barani
3. Urszula Potiopa - pieczona kiełbasa z wątróbką
Wyróżnienia: Bożena Muzyka - faszynki z buraczkami, Bernardyna Zańko - domowa konserwa zamknięta w słoiku, Joanna Zańko - paluszki z sosem tysiąca wysp
Desery:
1. Bernardyna Zańko - orzeszki cioci Danusi
2. Joanna Zańko - mini pączusie z posypką cynamonową
Napoje alkoholowe i bezalkoholowe
1. Bożena Muzyka - Nalewka z derenia
2. Bernardyna Zańko - nalewka malinowa z wanilią
3. Alina Tyszkiewicz - nalewka z czarnej porzeczki
Wyróżnienia: Joanna Zańko - napój odpornościowy, Anna Daniluk - nalewka aroniowo-mirabelkowa
Koła Gospodyń Wiejskich
Dania główne, przystawka
1. Klub Współczesnych Kobiet w Kołodziążu - grusconka z Kołodziąża
2. KGW w Nowej Kornicy - bęcwały
3. KGW w Wyczółkach - parowańce
Wyróżnienia: KGW w Starych Szpakach - galareta wieprzowa “zimne nóżki”, KGW w Świniarowie - zaguby, KGW Boleścianki - pierogi z kapustą i skwarką, KGW w Czuchlebach - tartun teściowej, KGW “Dworki Heleny” - rolada z cukini
Desery:
1. KGW w Wyczółkach - sernik z dynią
2. KGW Niezpominajki w Hołowczycach Kolonii - ciasto trzy smaki
3. KGW w Czuchlebach - gwiazda makowa
Wyróżnienia: KGW “Dworki Heleny” w Helenowie - ciasto marchewkowe, KGW w Świniarowie - pierniki, KGW Boleścianki w Bolestach - babka wisząca, KGW w Starych Szpakach - napoleonka babci
Napoje alkoholowe i bezalkoholowe
1. KGW “Niezapominajki” w Hołowczycach Kolonii - nalewka “chyćkówka”
2. KGW Kobylany - kobylański napój ziołowy
3. KGW w Szpakach Starych - nalewka słodka i zdrowotna
Wyróżnienia: KGW “Boleścianki” w Bolestach - cydr boleściański, KGW w Czuchlebach - nalewka malonowa, KGW “Dwórki Heleny” w Helenowie - nalewka babci Ani, KGW w Wyczółkach - nalewka kawowa
1 0
Tak sie pisze WYCZÓŁKI