Wiosenny długi weekend to dla jednych otwarcie sezonu grillowego, a dla innych – po prostu błogie lenistwo. Banki Żywności zawsze wyznają tę samą zasadę: bez względu na to, jak spędzimy ten czas, ważne, żeby upłynął pod znakiem niemarnowania.
Majówkę zaczynamy zazwyczaj dużymi zakupami. Być może przeraża nas wizja zamkniętych marketów i wyobrażamy sobie kryzysowe sytuacje, gdy czegoś nam zabraknie. Ten stan dobrze poznaliśmy w pierwszym roku pandemii: kupowaliśmy rzadziej (82% respondentów), ale za to więcej
(52%) – jak wskazuje raport z badań Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności i marki McCormick (2020). Jednocześnie zaczęliśmy lepiej “zarządzać” naszymi zakupami – o 12% wzrósł odsetek osób, które świadomie starały się nie dopuścić do zepsucia się czy zmarnowania produktów spożywczych.
To napawa optymizmem, a majówka to kolejna, dobra okazja do zatrzymania się, spojrzenia na naszą codzienność i budowania lepszych nawyków.
#1 Kuchenna logistyka
Raz na jakiś czas, szczególnie gdy mamy wolną chwilę, warto zrobić przegląd szafek i lodówki, aby sprawdzić co trzeba kupić, ale też przede wszystkim – co da się jeszcze wykorzystać.
– Zapomniana paczka makaronu, zagubiona w mrocznym zakamarku szafki puszka z pomidorami czy inne produkty z długą datą trwałości mogą nam posłużyć do ugotowania czegoś pysznego – warto sięgnąć po nowe przepisy i rozwijać naszą kreatywność. Kolejną kwestią jest weryfikacja czy nie trzymamy produktów z widocznymi oznakami zepsucia – to sygnał, że warto uważniej robić zakupy – podkreśla Dorota Jezierska, wiceprezeska Federacji Polskich Banków Żywności.
Porządki w lodówce czy szafkach nie są jednak dla nas oczywiste, wg raportu Nie marnuj jedzenia 2020 tylko 4 na 10 Polaków ma w zwyczaju sprawdzenie zawartości lodówki przed zakupami, a jedynie 31,3% przyznaje, że regularnie układa produkty w szafce/lodówce zgodnie z datami ważności. Jest to zasada FIFO (first in, first out, czyli „pierwsze weszło, pierwsze wyszło”), tj. najbliżej drzwi te produkty, które tę datę mają najkrótszą – ważna metoda pomocna także ograniczaniu strat warzyw, owoców i innych świeżych surowców.
#2 Przemyślane zakupy
Zakupy zaczynają się o wiele wcześniej niż przy półce sklepowej. Rozpisanie posiłków na kilka dni do przodu połączone z weryfikacją kuchennych zasobów to początek dla listy, której będziemy się trzymać w sklepie – zarówno tym stacjonarnym, jak i online. U progu majówki to też dodatkowo duża szansa, że nie przywitamy jej w długiej kolejce do kasy lub przed komputerem.
#3 Jedzenie dla zdrowia i planety
Gotowanie i jedzenie, wspólne posiłki z najbliższymi to bardzo ważny element naszego odpoczywania.
Planujesz grilla? Pamiętaj, że to nie tylko sposób na kiełbaski. Grilluj warzywa – to świetny patent na wykorzystanie tych, które przetrzymaliśmy w naszej kuchni: nie wyglądają świeżo, ale nie mają oznak zepsucia. Te najświeższe wykorzystaj z kolei do wiosennej sałatki, która dobrze uzupełni mięsne menu. Aby było less waste (mniej marnowania), warto zwrócić uwagę na te niezbyt ładne, które częściej się marnują już w sklepie, a są przecież tak samo dobre, jak te o idealnym wyglądzie:
– Według raportu Banków Żywności ponad połowa Polaków nie kupuje pełnowartościowych, ale gorzej wyglądających warzyw i owoców małych, brzydkich, o dziwnych kształtach. Kupienie ich na majówkowego, warzywnego grilla to pierwszy krok do troski o naszą planetę i nas samych. Od zmiany naszych nawyków zależy komfort życia na Ziemi i takie przełożenie nie jest przesadą – nie bez powodu ONZ w Celach Zrównoważonego Rozwoju podkreśla też duże znaczenie bardziej roślinnej diety – dodaje Dorota Jezierska. Warto też pamiętać, aby naszemu majowemu grillowaniu nie towarzyszyły plastikowe jednorazowe naczynia, sztućce i słomki. Te drobne wybory lepszych opcji sprawią, że będzie nam się odpoczywało o wiele przyjemniej.
O Federacji Polskich Banków Żywności
Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego zrzeszająca 31 Banków Żywności w całej Polsce. Każdy z nich codziennie odbiera z supermarketów niesprzedane, dobre jakościowo produkty, które następnie trafiają do organizacji pomocowych, np. jadłodajni, Domów Pomocy Społecznej, świetlic środowiskowych, noclegowni, hospicjów, domów dziecka czy ośrodków wsparcia dla samotnych matek. Tylko w 2019 r. udało nam się przekazać im 50 tysięcy ton artykułów spożywczych. Poza ratowaniem żywności Federacja zajmuje się edukacją i działaniami mającymi na celu wzrost świadomości ekonomicznych, społecznych i ekologicznych konsekwencji marnowania żywności wśród konsumentów.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz