Zamknij

Święto niemojskiej kuchni (fotogaleria)

00:10, 01.09.2020 K.U Aktualizacja: 00:17, 01.09.2020
Skomentuj

Rozpoznawalne w całym regionie niemojskie przysmaki doczekały się swojej imprezy. Dzień Pieroga Niemojskiego był na kulturalnej mapie powiatu łosickiego wydarzeniem wyjątkowym.

Głównym obiektem zainteresowania podczas wydarzenia odbywającego się 30 sierpnia przy remizie w Niemojkach, były lokalne pierogi z charakterystycznymi zielonymi cętkami. - Pierogi niemojskie wyróżniają się w naszym kraju kolorystyką, którą zawdzięczają dodatkowi pokrzywy lub lebiody. Nasze pierogi królują od jakiegoś czasu na wszystkich regionalnych festynach i dożynkach, w których braliśmy udział – powiedziała w rozmowie z nami Bożena Hawryluk, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Niemojki. Przysmaki spod Łosic znalazły się w lutym na zatwierdzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi liście produktów tradycyjnych. - Jest to pierwszy taki produkt kulinarny z powiatu łosickiego. Pracujemy nad kolejnymi, ale nie chcemy w tym momencie zdradzać jakie to będą dania. Jeżeli się pojawią na liście ministerstwa, na pewno będzie o nich głośno w mediach – dodaje pani Bożena.

Gospodynie z lokalnego Koła Gospodyń raczyły podniebienia gości nie tylko pierogami. Były ciasteczka maszynkowe, wiejski smalczyk i wiele innych przysmaków. Wydarzenie uświetnili swoją obecnością mieszkańcy Niemojek i gminy Łosice, a także całkiem licznie zgromadzeni goście z całego powiatu łosickiego i województwa.

Na Dniu Pieroga nie mogło zabrakować konkursów kulinarnych na bardzo wysokim poziomie. W rywalizacji pod nazwą „Ocalić od zapomnienia”, jury w składzie : Anna Szpura, Mariusz Kucewicz i Małgorzata Hawryluk wyłoniło laureatów w kilku kategoriach. W konkursie na najlepszą sałatkę, skierowanym do najmłodszych uczestników, zwyciężyły Nina Kowalczyk i Aleksandra Chibowska. Najsmaczniejsze pierogi przygotowały: Zofia Ignaciuk (I miejsce), KGW Świniarów (II miejsce), Barbara Grzeszczuk (II miejsce ex aeqo). W kategorii ciasta drożdżowe, bezkonkurencyjne były: Jadwiga Wielopolska (I miejsce), Elżbieta Semeniuk (II miejsce) oraz Krystyna Wysocka (III miejsce).

Konkurs wiedzy o kuchni podlaskiej i gospodarstwie domowym, wygrała Barbara Wawryniuk, drugie miejsce zajęła Elżbieta Podlewska, trzecia była Barbara Grzeszczuk. W konkursie wiedzy o przyprawach stosowanych w kuchni staropolskiej najlepsze były: Maryla Niedzielska (I miejsce), Elżbieta Podlewska (II miejsce), Barbara Grzeszczuk (III miejsce). Konkurs na zjedzenie największej ilości pierogów niemojskich bezkonkurencyjni byli: Marcin Drozdowski, Szymon Mikołajczuk i Szymon Sopyła.

Dzień Pieroga Niemojskiego był znakomitą okazją do zaprezentowania się dla wielu lokalnych zespołów. Podczas imprezy wystąpiły następujące formacje: Ziemia Łosicka, Korniczanki i Zakrze Śpiewa. Zespoły dzięki swoim wykonaniom nadały wydarzeniu niepowtarzalnego folkowego klimatu. Czy wydarzenie wpisze się na stałe do kalendarza imprez w powiecie łosickim?

- Widzimy że nasz pomysł na Dzień Pieroga się bardzo spodobał i będziemy się starać o kolejne. Wydarzenie odbyło się dzięki dofinansowaniu z urzędu marszałkowskiego, na napisany przez nas projekt. Takie finansowe wsparcie to dla nas duży sukces i jednocześnie nagroda. Cieszymy się, że mamy możliwość promować w ten sposób nasze pierogi. Postaramy się o kontynuację tej imprezy w przyszłości – zapowiada przewodnicząca niemojskiego KGW.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%