Coroczny Festiwal Kuchni Regionalnej „Jesień na Mazowszu i Podlasiu” to jedna z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych imprez organizowanych w Sokołowskim Ośrodku Kultury.
Tegoroczna edycja odbyła się w nieco innej formule niż zwykle. Mimo to Turniej Smaków „Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim” cieszył się wielkim zainteresowaniem zarówno ze strony wystawców jak i kupujących. Różnorodność prezentowanych potraw, warsztaty kulinarne, lekcja tradycyjnego kiszenia kapusty oraz warsztaty artystyczne dla dzieci przyciągnęły setki mieszkańców naszego miasta i zainteresowanych z różnych stron Polski.
22 października na dolnym holu SOK królowały stoły suto zastawione jesiennymi potrawami. Większość z nich przyrządzona była z plonów jesieni tj. ziemniaków, dyni, grzybów, marchwi, buraków i kapusty, a także swojskich mięs, pasztetów, ciast, chlebów, serów, nalewek i przetworów.
Punktem kulminacyjnym imprezy jak zwykle był konkurs na najsmaczniejszy napitek potrawę regionalną. Inwencja gospodyń przygotowujących dania z jesiennych warzyw i owoców była ogromna. Panie przywoływały tradycyjne przepisy swoich babć, ale zaprezentowały również własne kulinarne eksperymenty. W ten sposób powstały smakowitości niezwykle oryginalne i miłe dla podniebienia, które zachwyciły wymagających jurorów.
W tym roku laur zwycięstwa przyznawano w dwóch kategoriach. W kategorii potrawy zwyciężyły: Danuta Zawadzka z Żulina za barszcz z prośnianek, Cecylia Kur z Białobrzegów za cukinię faszerowaną, Ewelina Cieślak z Trebnia za kurczaka w dyni. Wyróżnienia przyznano Anieli Panaszkiewicz z Jabłonny Lackiej za pyzy w zalewie makowej oraz Małgorzacie Dąbkowskiej-Gelbrecht z Węgrowa za roladę ziemniaczaną. Zwycięskie napitki zostały przygotowane przez: Ewelinę Cieślak z Trebnia – miętówka, Cecylię Kur z Białobrzegów - Nalewka Zdrowia, Monikę Mazurek z Dziegietni - nalewka z pigwy. W tej kategorii wyróżniono Izabellę Rutkowską z Anielina za syrop imbirowy z miodem i Zofię Kalinowską z Tchórznicy Włościańskiej za nalewkę z kwiatów czarnego bzu.
Na pierwszym Turnieju Smaków organizowanym przez Sokołowski Ośrodek Kultury i Wielki Gościniec Litewski odbyły się również warsztaty kulinarne prowadzone przez sławę w świecie gastronomii. Joanna Jakubiuk, często nazywana mistrzynią pierogów, opowiedziała o kuchni prawosławia oraz wielokulturowości na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego. Nie obyło się również bez pokazów kulinarnych i degustacji.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz