Zamknij

Barszcz z prośnianek jednym z hitów konkursu na jesienną potrawę

14:57, 23.10.2017
Skomentuj

Coroczny Festiwal Kuchni Regionalnej „Jesień na Mazowszu i Podlasiu” to jedna z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych imprez organizowanych w Sokołowskim Ośrodku Kultury.

Tegoroczna edycja odbyła się w nieco innej formule niż zwykle. Mimo to Turniej Smaków „Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim” cieszył się wielkim zainteresowaniem zarówno ze strony wystawców jak i kupujących. Różnorodność prezentowanych potraw, warsztaty kulinarne, lekcja tradycyjnego kiszenia kapusty oraz warsztaty artystyczne dla dzieci przyciągnęły setki mieszkańców naszego miasta i zainteresowanych z różnych stron Polski. 
22 października na dolnym holu SOK królowały stoły suto zastawione jesiennymi potrawami. Większość z nich przyrządzona była z plonów jesieni tj. ziemniaków, dyni, grzybów, marchwi, buraków i kapusty, a także swojskich mięs, pasztetów, ciast, chlebów, serów, nalewek i przetworów.
Punktem kulminacyjnym imprezy jak zwykle był konkurs na najsmaczniejszy napitek potrawę regionalną. Inwencja gospodyń przygotowujących dania z jesiennych warzyw i owoców była ogromna. Panie przywoływały tradycyjne przepisy swoich babć, ale zaprezentowały również własne kulinarne eksperymenty. W ten sposób powstały smakowitości niezwykle oryginalne i miłe dla podniebienia, które zachwyciły wymagających jurorów. 

W tym roku laur zwycięstwa przyznawano w dwóch kategoriach. W kategorii potrawy zwyciężyły: Danuta Zawadzka z Żulina za barszcz z prośnianek, Cecylia Kur z Białobrzegów za cukinię faszerowaną, Ewelina Cieślak z Trebnia za kurczaka w dyni. Wyróżnienia przyznano Anieli Panaszkiewicz z Jabłonny Lackiej za pyzy w zalewie makowej oraz Małgorzacie Dąbkowskiej-Gelbrecht z Węgrowa za roladę ziemniaczaną. Zwycięskie napitki zostały przygotowane przez: Ewelinę Cieślak z Trebnia – miętówka, Cecylię Kur z Białobrzegów - Nalewka Zdrowia, Monikę Mazurek z Dziegietni - nalewka z pigwy. W tej kategorii wyróżniono Izabellę Rutkowską z Anielina za syrop imbirowy z miodem i Zofię Kalinowską z Tchórznicy Włościańskiej za nalewkę z kwiatów czarnego bzu.

Na pierwszym Turnieju Smaków organizowanym przez Sokołowski Ośrodek Kultury i Wielki Gościniec Litewski odbyły się również warsztaty kulinarne prowadzone przez sławę w świecie gastronomii. Joanna Jakubiuk, często nazywana mistrzynią pierogów, opowiedziała o kuchni prawosławia oraz wielokulturowości na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego. Nie obyło się również bez pokazów kulinarnych i degustacji.

(INFO: SOK/FOT. JANUSZ MAZUREK)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%