Zamknij

Smaki Dziedzictwa w bibliotece

18:41, 13.09.2021 | KL
Skomentuj
REKLAMA

Miejska biblioteka im.  Augusta Cieszkowskiego w Węgrowie znana jest nie tylko jako placówka gromadząca i wypożyczająca książki mieszkańcom miasta. 

Od kilku lat jest ona organizatorem interesujących imprez i akcji adresowanych do czytelników z różnych pokoleń. Jej działania adresowane są zarówno do seniorów jak i dzieci i młodzieży. Każdego roku biblioteka jest organizatorem ciekawych imprez z okazji Europejskich Dni Dziedzictwa.

Tegoroczne dni organizowane są pod hasłem „Smaki dziedzictwa”. Biblioteka zorganizowała je przed tradycyjnym Świętem Chleba i Sera. Mogli na tym skorzystać wszyscy, którzy nie ograniczają się do konsumpcji produktów prezentowanych na węgrowskim rynku. Dyrekcja placówki zadbała aby pokazać, że  świadectwem naszego  „bogactwa kulturowego są tradycje kulinarne, które odgrywały niebagatelną rolę w pielęgnowaniu obyczajów Polaków i tworzeniu wspólnoty rodzin i przyjaciół biesiadujących ze sobą”, a „Smaki Dziedzictwa” zachęcają do poznawania tradycyjnych produktów regionalnych, przepisów, które 100 lat temu królowały na polskich stołach oraz zabytków przetwórstwa spożywczego i dziedzictwa kulinarnego.

Dlatego też uczestnicy spotkania mogli poznać zarówno ciekawe informacje na ten temat jaki produkty kulinarne przygotowane przez Joannę Jakubiuk, mistrza sztuki kulinarnej i autorkę ciekawej książki o ziemniakach. Sporządzone przez nią według starych receptur produkty spotkały  się z uznaniem degustatorów.

Warsztatom kulinarnym towarzyszyła ciekawa informacja dr Mirosława Roguskiego o zasługach dwóch autorów książek kucharskich pochodzących z terenu naszego powiatu. Pierwszą postacią był  Wojciech Wincenty na Wielądkach Wielądek autor „Kucharza Doskonałego”, książki kucharskiej, która na przełomie XVIII i XIX wieku miała kilka wydań.

O dorobku autorskim tego pochodzącego ze wsi  Wielądki w gminie Korytnica historyka, heraldyka, autora sztuk teatralnych i zagadek politycznych czasów Sejmu Wielkiego ( 1788- 1792) pisał kilkakrotnie  dr Mirosław Roguski na łamach Życia Siedleckiego.  

Tenże  zaprezentował podczas spotkania  osobę i przygotowywaną do druku przez redaktor Małgorzatę Buttitę rękopiśmienną  kucharską Marcjanny z Jawornickich Oborskiej dziedziczki majątku ziemskiego w Proszewie. Sobotnie spotkanie było nie tylko ciekawe, ale także umożliwiało poznać smak potraw przyrządzanych według starych receptur.
 

(KL)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (1)

gotująca częstogotująca często

2 0

To bardzo dobry pomysł. Coraz więcej osób interesuje się starymi przepisami kulinarnymi. Jeszcze lepiej jak można korzystać z dorobku naszych rodaków . 21:34, 13.09.2021

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

REKLAMA
0%