W czwartkowy wieczór (23 października) Sala Widowiskowa Gminnego Ośrodka Kultury w Zbuczynie pękała w szwach. Po raz kolejny gościem cyklu „Dobre Strony” był Jędrzej Majka - dziennikarz, podróżnik i autor książek o smakach świata, który zabrał publiczność w barwną podróż do Peru.
Po styczniowej opowieści o historii przypraw tym razem Majka skupił się na smakach Peru. Okazało się, że wiele z peruwiańskich produktów jest nam bliższych, niż mogłoby się wydawać. Peru to przecież ojczyzna ziemniaka, a także miejsce, gdzie od dawna uprawia się dynię i kukurydzę. Opowieściom o produktach towarzyszyły ciekawostki o kulturze, przyrodzie i codziennym życiu mieszkańców kraju Andów, podane z humorem i bogatą wiedzą Majki.
Spotkanie poprowadziła Agnieszka Osmólska-Ilczuk, a organizacyjnie włączyły się lokalne społeczności - Koło Gospodyń Wiejskich „Na Obcasach” w Zbuczynie oraz Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet z Krzeska. Panie przygotowały prawdziwą dyniowo-ziemniaczaną ucztę, której smak i pomysłowość doskonale uzupełniły peruwiańskie opowieści.
Na pamiątkę podróżnik otrzymał także lokalny akcent w postaci serów autorstwa Wiolety Nowosielskiej, które towarzyszyły wieczorowi jako symbol kulinarnych inspiracji. Publiczność doceniła zarówno pasję prelegenta, jak i zaangażowanie organizatorów.
Fot.: Piotr Głuchowski

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu zyciesiedleckie.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz