Zamknij
REKLAMA

Innowacyjne maszyny do smażenia w głębokim tłuszczu - czym się wyróżniają?

14:00, 04.05.2021 | materiały partnera
Skomentuj

Przemysł spożywczy opiera się w dużej mierze na wyrobach cukierniczych. Pączki nadziewane marmoladą lub też “donuts”, czyli pączki amerykańskie, są uwielbiane przez większość konsumentów. Jednak zanim trafią na sklepowe półki, muszą przejść wymagający proces produkcji opierający się na smażeniu w głębokim tłuszczu. A jak nowoczesne maszyny do smażenia wpływają na końcową jakość produktów?

Nowoczesne maszyny do smażenia w głębokim tłuszczu

Maszyny przeznaczone do smażenia w głębokim tłuszczu muszą spełniać szereg kryteriów. Przede wszystkim powinny być skonstruowane w taki sposób, by stawić czoło wymaganiom producentów niezależnie od stosowanych przez nich składników oraz stopnia zautomatyzowania produkcji. Przykładem może być smażalnik do pączków dostępny na stronie hert.pl, jednego z liderów dostarczających profesjonalne rozwiązania dla branży spożywczej.

Jednak najważniejszym parametrem, który należy sprawdzić przed zakupem, jest wydajność urządzenia. Wpływa ona bezpośrednio na koszty ponoszone przez firmę, a co za tym idzie, końcową cenę produktów. W przypadku produkcji wyrobów na szeroką skalę, istotna jest również możliwość późniejszej integracji z innymi sprzętami cukierniczymi.

Kolejnym ważnym czynnikiem jest powtarzalność procesu – to ważne nie tylko z perspektywy producenta, który na podstawie określonych danych szacuje koszt wytworzenia kolejnych partii towaru, ale też z punktu widzenia klienta, który spodziewa się ponownie kupić produkt, który już raz mu zasmakował. Sprawdzona, powtarzalna formuła wpływa więc pozytywnie na sprzedaż towaru.

Maszyna do smażenia w głębokim tłuszczu – jak ją wybrać?

Czym należy kierować się podczas wyboru maszyny do smażenia na głębokim tłuszczu? Maszyny skonstruowane przez WP Riehle, dostępne na wyżej wspomnianej stronie, są przystosowane do integracji z pozostałymi urządzeniami cukierniczymi – mogą na przykład zostać rozbudowane o mechanizm do automatycznego nadziewana. Część sprzętu jest wyposażona w kółka umożliwiające jego transport w dowolne miejsce.

Warto również zwrócić uwagę na to, w jaki sposób maszyny zapewniają powtarzalność procesu smażenia. Urządzenia niemieckiego producenta mają wbudowaną opcję zapamiętywania programów smażenia. Przykładem takiego smażalnika jest model L2000A, który cechuje się elastycznością zastosowania. Smażenie można przeprowadzać w dwóch trybach: automatycznym i manualnym. W pierwszym trybie pracownik musi jedynie załadować surowy produkt oraz wyjąć już gotowy z urządzenia. Każda z tych czynności trwa około 10 sekund.

Drugi tryb jest przydatny w momencie, gdy mamy do czynienia z nową formułą wyrobu cukierniczego – tryb manualny pozwala na przeprowadzenie procesu i manipulację parametrami od początku do końca. W jednym i drugim przypadku gotowy produkt jest kierowany na zewnątrz urządzenia. Dzięki temu ryzyko, że będzie niezdatny do spożycia z powodu zbyt dużej zawartości tłuszczu, zostaje wyeliminowane. Dobrze przeprowadzony proces smażenia podbija walory smakowe produktów, zaś smaczne wyroby to gwarancja wyższej sprzedaży.

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%