Zamknij

Rodzaje grillów – który wybrać?

14:28, 09.09.2019 | materiały partnera

Wiosna i lato to idealny czas na grillowanie. Nie ważne czy mamy do dyspozycji duży ogród, niewielki taras czy balkon, na rynku dostępnych jest kilka rodzajów grillów, które sprawdzą się w każdych warunkach. Pieczenie potraw na świeżym powietrzu to świetny sposób na relaks. Warto zaopatrzyć się w wysokiej klasy sprzęt, by grillowanie było łatwe i przyjemne.

Grill gazowy

Grill gazowy jest bardzo prosty w użyciu. Wystarczy podpalić gazowy palnik i po chwili ruszty mają już odpowiednią temperaturę. Trzeba jedynie pamiętać, by przed przyrządzaniem potraw, napełnić butlę gazem. Grille gazowe wyglądem przypominają szafkę na kółkach. Najlepiej sprawdzą się one jako urządzenia stacjonarne, bo ich konstrukcja jest dosyć ciężka. W blacie grilla znajdują się kurki do regulacji płomienia, palenisko i ruszt, który na czas grillowania zakrywa się ochronną pokrywą. Grille gazowe są łatwe w czyszczeniu, nic więc dziwnego, że mają coraz większe grono odbiorców.

Grill elektryczny

Grill elektryczny świetnie nadaje się na balkon i niewielki taras. Jest on prosty w obsłudze i czyszczeniu. Po grillowaniu, wystarczy umyć ruszt. Urządzenia elektryczne mają podobną budowę do gazowych i węglowych. Najczęściej posiadają nóżki, stolik i półkę pod rusztem. Przed rozpoczęciem grillowania wystarczy włączyć urządzenie do sieci. Wysokiej jakości grille elektryczne znajdują się np. na: https://www.top-grille.pl/category/grille-elektryczne. Firma proponuje produkty różnej wielkości, więc bez problemu można dobrać coś do ogrodu i na taras.

Grill węglowy

Grille węglowe są najpopularniejszymi urządzeniami. Ich ceny rozpoczynają się od kilkunastu złotych. Grille węglowe ogrodowe najlepiej sprawdzają się jako produkty przejściowe, przed zaopatrzeniem się w stacjonarne palenisko. Urządzenia wykonane są najczęściej z blachy pokrytej ognioodporną farbą. Na rynku dostępne są mniej i bardziej zaawansowane wersje grillów węglowych. Coraz więcej modeli posiada pokrywę ochronną, która skraca czas pieczenia. Dzięki niej, węgiel nie pali się otwartym ogniem, tylko żarzy. Niektóre modele są wyposażone w termometr umieszczony w pokrywie oraz popielnik umożliwiający czyszczenie paleniska w trakcie grillowania. Jest to bardzo wygodne, zwłaszcza, gdy pieczenie potraw trwa długo. Mankamentem urządzeń węglowych jest ich czyszczenie. Po skończonej pracy, należy opróżnić palenisko i umyć ruszt.

Grill jest bardzo przydatnym urządzeniem, które pozwala przyrządzać wiele produktów spożywczych. Odpowiednio przygotowane mięso i warzywa dostarczają do organizmu niezbędnych substancji odżywczych. Warto pamiętać, że na grillu można także piec owoce, a zawinięte w folię produkty nabierają niepowtarzalnego aromatu i smaku. Znalezienie odpowiedniego urządzenia nie stanowi żadnego problemu. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce: „grille sklep internetowy”. Wybór urządzeń jest naprawdę szeroki, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

(materiały partnera)


materiały partnera
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
© zyciesiedleckie.pl | Prawa zastrzeżone