Zamknij
REKLAMA

Julin w Kaliskach po modernizacji

10:20, 29.07.2021 | KS
Skomentuj
REKLAMA

Zespół willowy Julin w Kaliskach został zmodernizowany i zaadaptowany na potrzeby nowej siedziby Zespołu ds. Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego. Prace miały na celu m.in. poprawę bazy dydaktycznej kompleksu i dostosowanie go do przyjmowania młodzieży w ramach „zielonej szkoły”. Samorząd Mazowsza przeznaczył na ten cel ponad 1 mln zł.

Jak podkreśla członek zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska, inwestycja pozwoliła na rozwinięcie działalności Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego oraz jest doskonałym sposobem na zainteresowanie młodych Mazowszan ochroną przyrody. – To perełka na mapie Mazowsza. Bardzo nam zależało, aby to miejsce zyskało nowe funkcje i w pełni mogło służyć mieszkańcom. Stworzenie tu bazy noclegowej pozwala dzieciom i młodzieży poznawać nadbużańską przyrodę oraz walory kulturowe i historyczne tej części regionu, ale też odpocząć w przyjaznych, komfortowych warunkach.

Budynek główny, zwany zwyczajowo Pałacem Paderewskich został wybudowany w 1904 r. Wraz z kompleksem leśnym o powierzchni ponad 14 hektarów widnieje w rejestrze zabytków nieruchomych województwa mazowieckiego i określony jest jako obszar ochrony konserwatorskiej zespołu willowego Julin. W 1919 r. został zakupiony przez Ignacego i Helenę Paderewskich – znanych ze swojej szerokiej działalności charytatywnej i społecznej. Zgodnie z wolą fundatorki w okresie międzywojennym w budynku działały: Dom dla Dziewcząt i Szkoła Wyższa Hodowli Drobiu w Julinie. W latach 1944-1945 uruchomiono tu Zakłady Dziecięce dla sierot, a następnie Państwowy Dom Dziecka funkcjonujący ostatecznie pod nazwą Dom Dziecka Julin w Kaliskach. Obecnie mieści się tu siedziba Zespołu ds. Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego.

Miejsca noclegowe i zagospodarowanie terenu

- Po przejęciu obiektu i przekazaniu w użyczenie w 2018 r. Mazowieckiemu Zespołowi Parków Krajobrazowych aktywnie przystąpiliśmy do przystosowania budynku i jego otoczenia do funkcji administracyjnych, centrum edukacji ekologicznej oraz miejsca kultywowania pamięci o Helenie i Ignacym Janie Paderewskich - podkreśla Sylwester Chołast, dyrektor Mazowieckiego Zespołu Parków Krajobrazowych.

W pierwszej kolejności wykonano niezbędne czynności prawne: sporządzono dokumentację projektowo-kosztorysową oraz uzyskano zgody odpowiednich organów. Następnie przystąpiono do rozbudowy, przebudowy i zmiany sposobu użytkowania pałacu na budynek edukacyjny z zakwaterowaniem zbiorowym oraz częścią administracyjno-biurową. - Głównym celem tych prac było spełnienie wymogów przeciwpożarowych i sanitarnych oraz przystosowanie obiektu do przyjmowania grup młodzieży, do 49 osób jednorazowo w ramach „zielonej szkoły” - dodaje Sylwester Chołast.

Wyremontowano i odmalowano pokoje gościnne oraz część z nich wyposażono w oddzielne łazienki. Dokonano również zmian architektonicznych ułatwiających pobyt osób niepełnosprawnych: dobudowano dodatkowe wejście z platformą dla osób z niepełnosprawnością ruchową oraz zaadoptowano łazienkę, tak by odpowiadała ich potrzebom. Obiekt dostosowano również do wymagań w zakresie bezpieczeństwa pożarowego. Udoskonalono funkcjonalność i estetykę całego kompleksu urbanistycznego. Nawiązując do pierwotnego wyglądu, dobudowano po stronie północnej zadaszony taras. Wymieniono także instalację odgromową oraz położono wokół budynku nową opaskę granitową. Do pałacu doprowadzono drogę pożarową wraz z placem manewrowym w formie ronda. Wewnątrz ronda posadzono kwiaty w barwach narodowych. Powstał również parking na 18 stanowisk (w tym po jednym dla osób niepełnosprawnych i autobusów) oraz chodnik okalający budowlę. Całość tych nawierzchni wyłożona jest kostką granitową.

 

fot. Mazowiecki Zespół Parków Krajobrazowych

(KS)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%