20 listopada Łosicki Dom Kultury wraz z Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego w Warszawie oraz Stowarzyszeniem „Lokalna Grupa Działania – Tygiel Doliny Bugu” zorganizował szkolenie: „Mazowieckie dobre praktyki i tradycje kulinarne – produkty regionalne i tradycyjne”.
Spotkanie odbyło się w Transgranicznym Centrum Dialogu Kultury, a uczestnikami byli członkowie Kół Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszeń działających na terenie powiatu łosickiego. Krzysztof Zaniewski z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego przybliżył zagadnienia związane z identyfikacją produktów lokalnych oraz możliwością i sposobem wprowadzenia ich na Listę Produktów Tradycyjnych.
Bardzo ciekawy wykład pt. „Żywność tradycyjna i regionalna kontra żywność masowa” wygłosiła dr hab. Katarzyna Antosik – pracownik dydaktyczno-naukowy Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, a o swoich żywności regionalnej opowiedziała Anna Szpura.
Uczestnicy szkolenia mieli okazję, by spróbować specjałów z powiatu łosickiego. Z dumą zaprezentowano zarejestrowane produkty tradycyjne z gminy Kornica, czyli naleśniki kornickie i kiełbasę z wątrobą. Na wpis na Listę Produktów Tradycyjnych czekają jeszcze pierogi niemojskie przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich Niemojki, a także inne smakołyki przygotowane przez Annę Szpurę i Koło Gospodyń Wiejskich Korniczanki.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz