Zamknij
REKLAMA

Dodatki funkcjonalne do żywności i ich rodzaje

08:53, 06.06.2018 | Materiały partnera
Skomentuj
Fot. Materiały partnera

Dodatki funkcjonalne bardzo często kojarzone są negatywnymi substancjami dodawanymi do pożywienia. Nic bardziej mylnego, gdyż wiele z nich stosujemy na co dzień w kuchni, a należą do nich głównie sól i cukier. Poznaj rodzaje dodatków funkcjonalnych i dowiedz się, jakie mają zastosowanie.


Poznaj dodatki naturalne i syntetyczne


Ze względu na pochodzenie dodatki możemy podzielić na trzy grupy. Pierwsze to środki spożywcze wytworzone bezpośrednio z naturalnych składników. Drugi rodzaj to dodatki idealnie odzwierciedlające naturalne. Wytworzona zostają w procesie chemicznym jednak ich zadaniem, jest doskonałe odtworzenie naturalnych związków. Ostatnia grupa to związki w pełni sztuczne, które normalnie nie występują w naturze.
Dodatki funkcjonalne do żywności i ich rodzaje


Jednym z najbardziej popularnych dodatków są barwniki. Stosuje się je głównie w produkcji żelków, cukierków i wielu innych słodyczy dla dzieci. Używany jest również do barwienia jogurtów, lecz z medycznych względów ten rodzaj pożywienie nie powinien być spożywany regularnie przez dłuższy okres. Kolejnym dodatkiem są substancje konserwujące, które chronią żywność przed zepsuciem. Współcześnie wiele krajów dotyka problem marnowania żywności. Jest to główna przyczyna, dla której wielu producentów dba o to, aby ich produkty były jak najdłużej zdatne do spożycia. Należy jednak pamiętać, że jak wszystko, co spożywane jest w nadmiarze, szkodzi zdrowiu, dlatego warto wziąć to pod uwagę, wybierając produkty jedzone codziennie i pamiętać o zbilansowanej i zróżnicowanej diecie. Kolejnym dodatkiem funkcjonalnym jest przeciwutleniacze i regulatory kwasowości, które mają za zadanie blokowanie rozwoju bakterii. Wiele z nich jest pochodzenia naturalnego i spożywamy je w codziennej diecie. Kwas askorbinowy to nic innego jak witamina C, wykorzystywana do produkcji słodyczy, wędlin i płatków śniadaniowych. Pochodne witaminy C znajdziemy z kolei w produktach dla niemowląt, nabiałowych, winie czy piwie. Kwas cytrynowy należy także do grupy regulatorów kwasowości jednak ze względu na swoje wyjątkowe właściwości, nie jest polecany osobom z wrażliwym żołądkiem lub układem trawiennym. Substancje zagęszczające i emulgatory mają z kolei jedno główne zadanie, czyli zwiększenie objętości danego produktu. Ostatnią grupą są substancje słodzące, wśród których najbezpieczniejszy jest ksyliton.


Jak czytać etykiety


Pewnie nie raz staraliśmy się odczytać skład danego produktu, lecz oznaczenia na nim widoczne nie wiele nam mówiły. Jeżeli chcemy, aby różne dodatki funkcjonalne do żywności wybierane były przez nas świadomie, warto znać kilka podstawowych symboli. E129, E 211, E220, E250, E251 czy E951 to jedne z substancji, których nie powinniśmy spożywać w nadmiarze. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj E129 mogący mieć negatywny wpływ na koncentrację u dzieci a często stosowany jest jako dodatek słodzący do płatków śniadaniowych. Ciekawym dodatkiem jest z kolei E338 popularnie zwanym odrdzewiaczem. Jeżeli szukamy skutecznego sposoby na rdzę, produkt zawierający ten składnik powinien sprawdzić się doskonale.

(Materiały partnera)

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© zyciesiedleckie.pl | Prawa zastrzeżone