Zamknij

Projekt "Esperienza", czyli polska pasji do Italii w praktyce. Włosi uczą w Siedlcach fryzjerstwa i gotowania.

10:59, 08.12.2016 MT
Skomentuj

Podniesienie fryzjerskich umiejętności oraz wdrożenie do kuchni prawdziwie toskańskich wzorców – takie są dwie ścieżki jednego projektu o nazwie „Esperienza”, który narodził się z chęci do rozwijania polsko-włoskich relacji. Szkolenia będą realizowane w Siedlcach.

- Mamy na celu przede wszystkim połączenie włoskiego doświadczenia z polską miłością do tamtejszych stylizacji i kuchni – mówi Irmina Sołowiej, pomysłodawczyni i organizatorka projektu. Pierwsze szkolenie trwać będzie w najbliższą niedzielę i poniedziałek (11-12 grudnia). W tych dniach w jednym z siedleckich salonów udoskonalaniem warsztatu polskich fryzjerów zajmie się włoski fryzjer, właściciel akademii fryzjersko-kosmetycznej w Udine, Salvatore Sacco. – Pierwszy dzień oprze się na formule „look and learn”, co oznacza, że usługi od początku do końca będzie wykonywał Salvatore. Jego asystentem będzie „nasz lokalny” Karol Gryczka, a pozostali uczestnicy szkolenia będą się przypatrywać. Drugiego dnia ruszą za to do akcji – tłumaczy Irmina Sołowiej.  – Istotne w całym procesie szkolenia będzie np. dopracowanie najsłabszego punktu fryzjerstwa polskiego,  jakim jest modelowanie.  Projekt zakłada też promowanie lokalnych producentów i produktów – dodaje.

- Dla naszego salonu współpraca z włoskim stylistą to szereg szans na rozwój i promocję. Liczymy na podniesienie kwalifikacji naszych pracowników i dotarcie do szerszego grona klientów. Cieszymy się, że to właśnie do nas wejdzie świeży powiew włoskiego fryzjerstwa - mówi Marzena Małagowska, menadżerka salonu, w którym odbędzie się szkolenie.   

Kolejna odsłona projektu „Esperienza”  będzie miała miejsce w styczniu zbliżającego się roku. Tym razem swoje umiejętności będą mieli szansę podwyższyć lub urozmaicić szefowie kuchni, panie domu oraz każdy, kto lubi „zamieszać” lub wyznaje zasadę „przez żołądek do serca”. Uczestników szkolenia w tajniki toskańskich kulinariów wprowadzi rodzimy toskański kucharz Lorenzo Pardini.  

(MT)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

jamesjames

1 1

Ciekawa inicjatywa. Mila atmosfera. Uczestnicy wydali się być zadowoleni. 16:38, 14.12.2016

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%