Zamknij

Zakończyła się grecka przygoda uczniów ?Rolnika?

19:04, 13.06.2018 INFO: ZS CKR/FOT. ANETA SOBIESZCZUK Aktualizacja: 19:08, 13.06.2018
Skomentuj

Grupa młodzieży z Zespołu Szkół Centrum kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim o profilu kształcenia technik żywienia i usług gastronomicznych zakończyła dwutygodniowe praktyki zawodowe w Grecji, w rejonie Riwiery Olimpijskiej. 

Staż odbył się w ramach projektu „Europejska jakość kształcenia – staże zawodowe w greckich obiektach gastronomiczno-hotelarskich” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego PO WER. Organizatorem projektu był Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sokołowie Podlaskim, a greckim partnerem Golden Sun Mobility Center. Udział w dwutygodniowym stażu zagranicznym miał za zadanie ułatwić uczniom m.in. praktyczne wykorzystanie teoretycznej wiedzy zdobytej w trakcie nauki szkolnej, poznanie nowoczesnych standardów w europejskiej branży gastronomicznej, podniesienie kompetencji językowych w zakresie angielskiego, czy też wsparcie rozwoju osobistego i zawodowego uczniów.

Grecja, jako kraj rozwinięty turystycznie, oferuje możliwość zdobycia szerokiego zakresu umiejętności w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczestnicy stażu, przebywając w środowisku wielokulturowym posługiwali się językiem angielskim oraz doskonalili kompetencji zawodowe zgodnie z nowoczesnymi standardami europejskimi, dzięki czemu, mamy nadzieję, wzrosła konkurencyjność naszych młodych specjalistów na krajowym i europejskim rynku pracy. Już wkrótce wszyscy uczniowie otrzymają wydane w dwóch wersjach językowych (po angielsku i po polsku) europejskie certyfikaty Europass-Mobilność, które potwierdzają kwalifikacje zawodowe, podnoszą konkurencyjność ich posiadaczy na europejskim rynku pracy i stanowią cenną przepustkę do efektywnego poszukiwania pracy, a także certyfikaty ukończenia stażu zawodowego. 

Dzięki udziałowi w stażu uczniowie zdobyli i podszkolili umiejętności w zakresie oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania, sporządzania i ekspedycji potraw i napojów oraz planowania i realizacji usług gastronomicznych. Poznali funkcjonowanie obiektów gastronomicznych w odmiennym środowisku kulturowym, zasady współpracy w zespole międzynarodowym, przepisy BHP, techniki pracy i słownictwo typowe dla danej branży, a także porównali warunki i zasady pracy z warunkami polskimi. W trakcie stażu rozwinęli kompetencje osobiste dotyczące umiejętności autoprezentacji, zdyscyplinowania, radzenia sobie ze stresem, czy odpowiedzialności za swoje decyzje. 
W ramach programu kulturowego stażyści odbyli wycieczkę do manufaktury ikon religijnych oraz zwiedzili wpisane na listę światowego dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego UNESCO, prawosławne klasztory w Meteorach. Jedną z atrakcji połączoną ze zdobywaniem praktycznego doświadczenia była wizyta w fabryce oliwy.
Kto wie, może ktoś ze stażystów będzie miał okazję pracować w przyszłości greckiej kuchni? Być może niektórzy w przyszłości zajmą kierownicze stanowiska lub zmierzą się z prowadzeniem własnej restauracji? Mamy nadzieję, że uczestnictwo w projekcie przyczyni się w przyszłości do poprawy usług gastronomiczno-hotelarskich w regionie Sokołowa Podlaskiego!

(INFO: ZS CKR/FOT. ANETA SOBIESZCZUK)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%