To nie jakość potraw była przyczyną zatrucia salmonellą na weselu

12:56, 15.05.2017 | OPR. BG
REKLAMA
Skomentuj

- U dwóch osób personelu sali weselnej w Sokołowie Podlaskim wykryto pałeczki Salmonella enteritidis, którą również wykryto u uczestników wesela - informuje szefowa sokołowskiego Sanepidu Marzenna Hardej w komunikacie. 

Przypomnijmy, że po weselu, które odbywało się w jednej z sal weselnych w Sokołowie Podlaskim 6 maja, kilkadziesiąt osób trafiło do szpitali w całej Polsce z dolegliwościami związanymi z przewodem pokarmowym. Powodem okazała się salmonella. Sprawą zajęła się Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna, która szczegółowo zbadała okoliczności zatrucia, a 15 maja kierownik PSSE w Sokołowie Podlaskim Marzenna Hardej wydała komunikat:

„Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sokołowie Podlaskim informuje, że na okoliczność wystąpienia podejrzenia zatrucia pokarmowego u osób spożywających posiłki na przyjęciu weselnym w jednej z sal weselnych na terenie Sokołowa Podlaskiego prowadził dochodzenie epidemiologiczne od dnia przyjęcia informacji o rzeczowym podejrzeniu tj. od dnia 08.05.2017 r.
W ramach ustawowych czynności zostały przeprowadzone działania kontrolne, w trakcie których poza kontrolą bloku żywienia oraz pomieszczeń sanitarnych i pomocniczych sali weselnej (po konsultacji z Działem Laboratoryjnym Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Siedlcach w dniu 08.05.2017 r. ) pobrano próby potraw serwowanych na przyjęciu. W/w próby zostały przebadane w Laboratorium Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Siedlcach przy ul. Poniatowskiego 31 na oznaczenie mikrobiologii w kierunku Salmonella, Bacillus cereus oraz E.Coli. W dniu 12.05.2017 r. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sokołowie Podlaskim otrzymał sprawozdania z badań. Otrzymane wyniki prób żywności wskazywały, że jakość potraw nie jest przyczyną zatrucia. Jednocześnie Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sokołowie Podlaskim informuje, iż w wyniku czynności kontrolnych bloku żywienia oraz pomieszczeń pomocniczych sali weselnej nie stwierdzono bieżących nieprawidłowości natury sanitarno-higienicznej, niemniej jednak właściciel sali weselnej został zobowiązany do przeprowadzenia dezynfekcji oraz przeprowadzenia prac konserwujących urządzeń i sprzętu oraz wykonanie badań czystości mikrobiologicznej z powierzchni i wyposażenia mającego bezpośredni kontakt z przygotowywaniem posiłków ( wyniki z dnia 10.05.2017 r. nie wykazały obecności pałeczek Salmonelli). Do czasu uzyskania wszystkich wyników ograniczono działalność sali weselnej.
Nadto w ramach rzeczowego dochodzenia właściciel lokalu na polecenie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Sokołowie Podlaskim skierował na badania w kierunku nosicielstwa cały personel bloku żywienia mający kontakt z żywnością. W wyniku tych badań u dwóch osób personelu wykryto pałeczki Salmonella enteritidis, którą również wykryto u uczestników wesela. Personel ze stwierdzonym dodatnim wynikiem w kierunku nosicielstwa decyzją Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Sokołowie Podlaskim został odsunięty od pracy do czasu uzyskania ujemnych wyników badań w kierunku nosicielstwa i orzeczenia wydanego przez lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań do wykonywania czynności na danym stanowisku pracy.
Ponadto w ramach dochodzenia epidemiologicznego do dnia 15.05.2017 r. zgłoszonych zostało 37 przypadków podejrzenia zakażenia Salmonellą, przeprowadzono 21 wywiadów epidemiologicznych, w tym z 13 osobami hospitalizowanymi oraz z 8 osobami leczonymi ambulatoryjnie.
Reasumując powyższe Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sokołowie Podlaskim informuje, iż wszystkie przesłanki wskazują na czynnik ludzki pochodzenia ogniska zatrucia pokarmowego. Wśród potraw przekazanych do badania prawdopodobnie nie było potrawy, która była zakażona bakterią np.: spożywany tatar”.

(OPR. BG)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© zyciesiedleckie.pl | Prawa zastrzeżone | 2017