Zamknij
11:44, 26.06.2017
W niedzielę, 25 czerwca, w Liwie odbył się IV Międzynarodowy Turniej Smaków na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego. Głównym organizatorem imprezy było Muzeum Zbrojownia na Zamku w Liwie i Lokalna Organizacja Turystyczna Wielki Gościniec Litewski. Przyjemności było co niemiara. Liczne atrakcje zapewnił jarmark plenerowy na podzamczu i szeroki wybór oferty kulinarnej. A skosztować i kupić można było niemal wszystkiego, począwszy od pasztetów bezglutenowych, psiwa kozicowego z owoców jałowca i chmielu na miodzie, po pierogi, parzybrody, paszteciki, jaglaki i prygle. Poza tym można było zasmakować kuchni tatarskiej, gdzie na stołach królowały pierekaczewniki, czaburki, listkowce, pierniacze, bielusy i kibiny. Wśród pachnących i dymiących stoisk nie zabrakło naturalnie wyrabianych wędlin, różnego rodzaju serów, nalewek i kwasu chlebowego. Nie obyło się też bez pokazu pieczenia sękacza, lepienia pierogów, warsztatów zielarskich, pokazu pszczelarskiego, robienia masła centryfugą czy warsztatów lalkarskich, tkackich i lepienia z gliny. Jednak największą atrakcją niedzielnego spotkania były konkursy kulinarne na „Najsmaczniejszą potrawę regionalną na Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego”, i „Gościniec z podróży”. Główną wygraną kulinarnych rozgrywek był puchar Wojciecha Wielądko, autora jednej z pierwszych książek kucharskich w Polsce, mieszkańca Wielądek, miejscowości z gminy Grębków z powiatu węgrowskiego. Więcej na ten temat w Życiu Siedleckim, w piątek 30 czerwca
Jeżeli Twój wizerunek przypadkowo znalazł się na tych fotografiach, a nie wyraziłeś na to zgody, prosimy zgłoś to na adres: redakcja@zyciesiedleckie.pl

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz