Zamknij

Podlasko-mazowieckie biesiadowanie

20:41, 24.10.2017 | PK
REKLAMA
Skomentuj

Mieszkańcy Mazowsza i Podlasia zgłosili aż 65 potraw i napojów do konkursu kulinarnego „Biesiada Podlasko-Mazowiecka”. Zorganizował go Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w ramach projektu Bliżej kultury ludowej Mazowsza i Podlasia.

– W konkursie wzięły udział osoby i grupy z województw mazowieckiego, podlaskiego oraz lubelskiego – informuje Łukasz A. Wawryniuk, dyrektor Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Mordach, autor i koordynator projektu "Bliżej kultury ludowej Mazowsza i Podlasia", w ramach którego odbył się konkurs .

Smak, zgodność z tradycją regionu, estetykę oraz sposób podania potraw i napojów oceniała komisja, w skład której weszły: przewodnicząca komisji Małgorzata Skolimowska – szef kuchni w restauracji regionalnej ZAŚCIANEK POLSKI w Siedlcach należącej do Szlaku Kulinarnego „Mazowiecka Micha Szlachecka”, Danuta Pasiak – członek Stowarzyszenia Ośrodek Kultury i Aktywności Lokalnej
w Krzesku oraz Grażyna Jakimiak z Wydziału Spraw Społecznych w Starostwie Powiatowym w Siedlcach. Każde zgłoszenie było oznaczone specjalną sygnaturą, dzięki czemu jurorki mogły zachować całkowitą bezstronność przy ocenie dań.

W kategorii sałatki, surówki i przystawki zdobyli: I miejsce – Marzena Zarzycka (Radzików Stopki), II miejsce – Edyta Wiącek (Niwa Babicka) oraz III miejsce – Krzysztof Protasiuk (Siedlce). Jury wyróżniło także jastrząbki zgłoszone przez Sołectwo Wyczółki z gminy Mordy. Spośród potraw mięsnych i półmięsnych najsmaczniejsze okazały się: kiełbasa wieprzowo-wołowa Małgorzaty Kołodziejczuk oraz pasztet gryczany Mileny Izdebskiej-Młynarz (obie potrawy ex aequo I miejsce), pierogi z mięsem i cieciorką KGW Korniczanki ze Starej Kornicy (II miejsce) oraz galareta wieprzowa Bożeny Chudeckiej.

W trzeciej kategorii (pieczywo) komisja przyznała tylko I miejsce dla Jadwigi Michalak za chleb z burakami oraz wyróżnienie za chleb mieszany
z ziarnami na zakwasie zgłoszony przez Marlenę Soszyńską. Podobnie było w kategorii zupy i buliony: I miejsce zdobyła zupa warzywna z kurczakiem (Zespół „Korniczanie”), zaś wyróżnienie zupa z dyni z zacierką Ireny Chodowiec.

W piątej kategorii (dania warzywne) najsmaczniejsze okazały się kotlety z ziemniaków z sosem grzybowym Ireny Wawryniuk (I miejsce) oraz zapiekanka – kartoflanka Beaty Strąk (II miejsce). Tu trzeciego miejsca jurorki nie przyznały. Spośród ciast i deserów najlepsze okazały się: drożdżówka z nadzieniem jabłkowym z mlekiem Irminy Tymoszuk (I miejsce), racuszki babci Oli Marty Krasnodębskiej (II miejsce) oraz pączki Janiny Miłkowskiej i sernik Moniki Wawryniuk (oba ciasta ex aequo III miejsce). Komisja przyznała także wyróżnienie specjalne Wiktorii Trębickiej – najmłodszej uczestniczce konkursu –  za ciasteczka kruche.

Wśród napojów alkoholowych i bezalkoholowych pierwsze miejsca zajęły bimber zaprawiony karmelem Kazimierza Orzyłowskiego z Radzikowa Kornicy oraz malinówka Koła Gospodyń Wiejskich w Mierzwicach. Drugie miejsca (także ex aequo) zajęły wino wieloowocowe Grupa „Działamy Lokalnie” ze Starej Kornicy oraz nalewka pigwowa z miodem Marty Trębickiej z Mordów. Na trzecim miejscu znalazł się sok z syropu z kwiatów czarnego bzu Magdaleny Tyburcy z Niwy Babickiej. Jedyne wyróżnienie w tej kategorii przypadło nalewce z owoców leśnych Mieczysława Zadrożnego z Siedlec. - Przepisy wszystkich zwycięskich potraw wraz ze zdjęciami zostaną opublikowane w pokonkursowym zbiorze tradycyjnych przepisów kulinarnych wraz z ciekawostkami kulinarnymi z terenu podlasko-mazowieckiego – informuje główny instruktor kulturalno-oświatowy Patryk Kamiński.

Zwycięzcy otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe, wśród których znalazły się sprzęty AGD, zestawy naczyń czy ekskluzywne książki kucharskie. Łączna pula nagród wyniosła 2500 zł. Pozostali uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy podziękowania. Po ogłoszeniu wyników konkursu nastąpiła degustacja wszystkich potraw i trunków. Na scenie Sali Teatralnej wystąpił także gościnnie zespół „Korniczanie” ze Starej Kornicy. Całość zakończyła się wspólnym biesiadowaniem przy muzyce do późnych godzin wieczornych. Nie zabrakło wspólnych tańców oraz śpiewów.

Celami głównymi konkursu są: promocja i wspieranie kuchni regionalnej z terenu Mazowsza i Podlasia, reaktywowanie tradycji kulinarnych regionu oraz odświeżenie starych przepisów kulinarnych, spisanie ich i opracowanie na nowo , a także wzmocnienie tożsamości regionalnej. Konkurs odbył się w ramach projektu Bliżej kultury ludowej Mazowsza i Podlasia, który dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Kultura ludowa i tradycyjna.

(PK)
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Po dniu 25 maja 2018 roku administratorami danych będzie firma Życie Siedleckie Sp. z o.o., 08-110 Siedlce, ul. Starowiejska 60, oraz nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszej stronie internetowej do Twoich potrzeb i zainteresowań oraz wykonywanie różnych badań mających na celu polepszanie usług internetowych i dostosowywanie ich do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

Jaki jest cel przetwarzania danych?

Dane osobowe są zbierane w ramach korzystania przez naszych Użytkowników z naszej strony internetowej wraz z funkcjonalnościami na niej udostępnianych ,w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszej stronie przez nas oraz naszych Zaufanych Partnerów. Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności, między innymi aby: dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań,zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym, aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem dane mogą zostać przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. dostawcą usług IT, agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług, Zaufanym Partnerom oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Informujemy, że na naszej stronie internetowej dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych Partnerów.

Jak możesz zarządzać swoimi danymi?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności. Tam też znajdziesz informacje jak to zrobić.

Zaznacz przycisk „Zgadzam się” jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych podanych w formularzu przez Życie Siedleckie Sp. z o.o., 08-110 Siedlce, ul. Starowiejska 60 i naszych Zaufanych Partnerów jako administratora danych osobowych, w celach marketingowych, które obejmują także niezbędne działania analityczne i zestawianie w profile marketingowe na podstawie aktywności na stronie internetowej zgodnie z bezwzględnie obowiązującymi przepisami prawa. Wyrażenie zgody jest dobrowolne , masz prawo do dostępu do swoich danych, ich poprawiania, a także wycofania udzielonej zgody w dowolnym momencie, a także o pozostałych kwestiach wynikających z art. 13 RODO, dostępnych w Polityce prywatności..

Zgadzam sięNie teraz
© zyciesiedleckie.pl | Prawa zastrzeżone